Zeezijde Katwijk Winkelhart aan Zee Firstman Herenmode

Zeezijde Katwijk Winkelhart aan Zee Firstman Herenmode

In 1951 opende Opa Schuitemaker na zijn werk als slager een kledingzaak in Katwijk. Meer dan 65 jaar later spreken we af met zijn kleinzoon, Diederik Schuitemaker. Samen met zijn vrouw Anneke vertelt hij over zijn werk in de zaak en geven ze ons een kijkje in zijn leven als ondernemer.

De zaak die opgestart werd door zijn opa werd voortgezet door zijn oom en zijn vader. Een flinke tijd geleden trad Diederik zelf in de voetsporen van zijn vader. “Toen ik op de HAVO zat kreeg ik een ernstig ongeluk. Dat was best heftig. Na het ongeluk ben ik gaan werken bij drukkerij Verhagen. De zaak van mijn oom en mijn vader deed goede zaken en op een gegeven moment was er een opvolger nodig.

De vraag om de zaak over te nemen kwam toen toch bij ons te liggen. We – mijn vrouw en ik – hebben er ruim een half jaar over nagedacht voordat we ‘ja’ zeiden. Ik besloot toen de zaak wel over te nemen, maar niet op de Voorstraat. Ik wilde een betere locatie. Zo is alles gaan rollen.” In 1994 openden de deuren van First Man aan de Princestraat.

Het grote pand zoals we hem nu kennen is inmiddels een begrip in Katwijk. First Man heeft een breed assortiment aan pantalons, overhemden en kostuums. “Hoewel het vroeger niet mijn droom was, heb ik nooit spijt gehad dat ik de zaak heb overgenomen”, aldus Diederik. Met een team van maar liefst 9 dames zet hij elke dag alles op alles om klanten zo goed mogelijk te kunnen voorzien van kleding en professioneel advies. Ook zijn dochter werkt sinds kort in de winkel. Trots vertelt Diederik dat zijn dochter bezig is met de afrondende fase van haar opleiding tot professioneel verkoopadviseur. “Ik heb heel kundig personeel, we doen het met z’n allen. Ze hebben stuk voor stuk een enorm hart voor de zaak en we kunnen altijd op ze rekenen”.
Een werkdag is voor Diederik nooit hetzelfde en soms loopt niet alles zoals hij gehoopt had. “Elke dag wacht ik af wat ik op mijn bordje krijg. Je wilt dat de klant de juiste spullen krijgt en natuurlijk op tijd. Bijvoorbeeld voor een begrafenis of een bruiloft. Je leeft soms zo mee met een klant als iets niet op tijd geleverd wordt.” Zijn vrouw Anneke vult aan: “Als iets niet lukt met een klant, dan neemt hij het mee naar huis en dan ligt hij er echt wakker van.”

Door de inzet van Diederik en zijn personeel is het bedrijf door de jaren heen flink gegroeid. “Ik zie het als een bijzondere zegen van God. We zaten eerst in een ander pand, maar dat was al snel veel te klein. Nieuwe bestellingen en vermaakte broeken kwamen achterin de winkel binnen en we konden er geen kant mee op. Dat ging gewoon echt niet meer. Gelukkig kon en mocht ik verhuizen naar Princestraat 22. Dat gaf ons meer ruimte en een kelder.” De verhuizing is voor zowel Diederik als Anneke een van de beste herinneringen aan de zaak. “Het was echt een feestje”, zegt Anneke.

De jarenlange ervaring in de zaak en het ondernemerschap hebben Diederik veel gebracht. Het heeft hem ook geleerd kritisch te zijn. Kritisch op wat je voor producten binnen krijgt en kritisch op wat een klant aan heeft. “Het moet gewoon goed en netjes zitten, klaar. Er moet geen twijfel zijn. Op zo’n moment ben je er voor de klant. Klant is koning.” Diederik is ook kritisch met betrekking tot zijn inkoop. “Je weet dat een bepaald product goed loopt, maar ondanks dat kopen we altijd wat anders. Het valt klanten ook echt op: ‘Hé, je hebt weer wat anders’, zeggen ze dan”.

De vraag naar trouwkleding is groot. Daarom wordt de winkel binnenkort aangepast. Diederik: “Op die manier wordt meer ruimte gecreëerd en hebben we een groter aanbod voor onze klant.” Bruidegoms in spe kunnen speciaal een afspraak laten maken om ’s avonds langs te komen. Zo kan er uitgebreid aandacht geschonken worden aan het kostuum en kan de bruidegom goed voorzien worden van persoonlijk en deskundig advies.
Bezoek First Man Herenmode aan Princestraat nummer 22 en maak kennis met Diederik en zijn personeel. Met een ruim assortiment, waarborging van kwaliteit en een betaalbare prijs spelen ze in op de wensen van iedere man.

Bron: zeezijdekatwijk.nl

[logooos columns=”5″ backgroundcolor=”transparent” layout=”slider” category=”55″ orderby=”date” order=”DESC” marginbetweenitems=”25px” tooltip=”enabled” responsive=”enabled” grayscale=”enabled” border=”enabled” bordercolor=”#DCDCDC” borderradius=”logooos_no_radius” hovereffect=”effect1″ hovereffectcolor=”#DCDCDC”]